1831-Şubat 1836 El-Hac Hafız İshâk Hoca

Hoca İshak Efendi
Yanya'da dünyaya gelen Hoca İshak Efendi'nin doğum tarihi bilinmemektedir. Öğrenciliği sırasında Başhoca Hüseyin Rıfkı Tamânî'nin dikkatini çeken Hoca İshak Efendi, Medine'deki mübarek binaların tamirat ve inşaat işleri ile görevlendirilir. Hüseyin Rıfkı Tamânî'nin vefatının ardından İstanbul'a dönen İshak Efendi, Mühendishânedeki eğitimine kaldığı yerden devam eder.

Mühendishâne-i Berrî-i Hümâyûn hocalarından Bulgarîzade Yahyâ Nâci Efendi'nin vefatı üzerine, Temmuz 1824'te yerine Divân-ı Hümâyûn çevirmenliğine getirilir. 1829 yılına kadar bu görevini yürüten İshak Efendi, 1829 yılının sonlarına doğru Balkan sahillerindeki istihkâmların kontrol ve tamiriyle görevlendirilir. 1830 yılının son ayında Mühendishâne-i Berrî-i Hümâyûn başhocalığına getirilir ve bu görevi 1834 yılına kadar fiilen, 1836 senesine kadar resmen sürdürür.

"Nasbü’l-Hıyâm", "Tuhfetü’l-Ümerâ fî Hıfz-ı Kıl’a", "Er-Risâletü’l-Berkiyye fi’l-Âlâti Ra’diyye", "Medhal fi’l-Coğrafya", "Mecmua-i Ulûm-i Riyâziye", "Kavâid-i Ressâmiye", "Risale-i Ceyb" adlı eserleri bulunan El-Hac Hafız İshâk Hoca, 1836 senesinde vefat etmiştir.

 

Kaynakça:

Aysal Cin, U. D., & Barutçu, B. (2023). Mühendishane'lerden Yüksek Mühendis Mektebi'ne okul yönetimi: Başhocalar ve müdürler. İTÜ Yayınevi.